Enviat per: L'Arrel | Novembre 20, 2012

Descobreix Subolesa amb “Retorn al Sol”

Avui, 21 de novembre, és la diada nacional del Comú Lliure de Subolesa.

Com? No coneixes Subolesa? Si és així no pots faltar a la conferència que l’escriptor i sociolingüísta Jordi Solé i Camardons (Oliana, Alt Urgell, 1959) farà aquest divendres 23 de novembre de 2012 a les 19h a la Biblioteca Santa Oliva.

“Hom va batejar amb el nom de Subolesa el poble subterrani, pel fet que el gran pou o rampa d’accés va partir de la que fou en altre temps la simpàtica Vila d’Olesa de Montserrat. La gran concavitat habitada s’hi esqueia, precisament, dessota. Els fills d’Olesa reberen així una mena d’investidura patrícia i els seus descendents arribaren a constituir una “civitas optimo iure”…”

Aquest és només un petit fragment de la novel·la Retorn al Sol, que des de L’Arrel sentim gairebé com a pròpia: l’hem llegida i rellegida, coneixem els personatges, les històries d’amor, de política i de traïcions que s’hi desenvolupen. Hem pensat com hagués estat la nostra vida si Subolesa no formés part de l’imaginari català que, juntament amb la Biblioteca Santa Oliva, us animem a conèixer.

L’any 2006, Joan-Lluís Lluís va publicar el Diccionari dels llocs imaginaris dels Països Catalans, on es fa referència a una geografia catalana inventada per diversos escriptors al llarg de la història. Exemples com la Sinera (Arenys) de Salvador Espriu, Vilaniu (Valls) de Narcís Oller o Camrquinal (Vic) de Miquel Llor, fan referència a llocs reals als quals s’ha canviat el nom. Però al llarg de la història de la literatura catalana, diversos autors han imaginat una Catalunya futura: Benaura, de Manuel de Pedrolo, Dòsia, de Raimon Esplugafreda, Gotolàndia, de Lluís-Anton Baulenas i….. Subolesa, de Josep M. Francès.

Retorn al sol (1936) situa a l’actual Olesa de Montserrat el futur d’una Catalunya aniquilada després de la Segona Guerra Mundial; els ciutadans de Catalunya que aconsegueixen sobreviure arriben al subsòl de Montserrat i construeixen un nou país al que anomenen Subolesa.

Sembla ser que aquesta va ser la primera novel·la de ciència ficció escrita en català, i ni des de L’Arrel ni des de la biblioteca podem pas deixar passar l’oportunitat de conèixer-ne més detalls. Per això hem convidat a un gran coneixedor d’aquesta obra, el sociolingüista Jordi Solé i Camardons, que ens acompanyarà el dia 23 de novembre a partir de les 19h. en una diada molt especial on, des de la planta baixa de la biblioteca, ens endinsarem una mica més en una Subolesa enigmàtica i misteriosa…

RETORN AL SOL
Retorn al sol és possiblement la primera novel·la de ciència ficció escrita en català. El seu autor, Josep Maria Francès, va néixer a Lleida el 1891, però la seva família va traslladar-se a Barcelona quan ell tenia només un any. Des de ben petit va decantar-se per la lectura com a hobby principal, i va notar l’oposició de la seva família quan va comunicar-los el seu desig de dedicar-se a l’escriptura. La seva rimera novel·la va ser La rossa de mal pèl (1929), sobre els barris baixos; el 1930 publicà La Guerra dels Sants, sobre les lluites socials dels anys vint; i el 1936 veié la llum Retorn al sol, una novel·la de ciència ficció que situa la societat subterrània posterior a la destrucció del planeta al subsòl de Montserrat.

Us esperem aquest divendres, no hi falteu.

Visca Subolesa!

Marianna


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

A %d bloguers els agrada això: