Enviat per: L'Arrel | Setembre 18, 2013

Les arrels d’Olesa!

La primera setmana del passat mes d’agost, amb motiu de les futures obres que està previst realitzar en el carrer Coscoll, l’ajuntament d’Olesa de Montserrat va aprovar i organitzar una intervenció arqueològica dirigida per l’arqueòleg Oriol Achón per estudiar l’impacte que les dites obres podien tenir en el teixit arqueològic d’una zona tan especial i emblemàtica com és el nucli antic. La constància documental que en aquella zona va existir un antic portal d’entrada a la vila i la presència d’antics trams de mines d’aigua van portar al nostre ajuntament, seguint la legalitat vigent, a ser prudent i a projectar una intervenció per tal de prevenir qualsevol possible destrucció patrimonial.

La intervenció arqueològica va consistir en l’excavació d’una petita cala del tram inferior del carrer Coscoll i al reconeixement, neteja i topografia de la mina del mateix carrer Coscoll. Gràcies a la predisposició i a totes les facilitats prestades per l’ajuntament d’Olesa de Montserrat i la Comunitat Minera Olesana també ens va ser possible accedir a la mina de La Font d’en Roure, la qual vam procedir a netejar i a fer un petit examen de les patologies que presentava.

Des de L’Arrel Acció Cultural, que vàrem col·laborar activament en les excavacions coordinant el voluntariat, ens agradaria expressar la nostra satisfacció i la valoració enterament positiva que vàrem extreure de l’experiència. No només pel fet, significatiu, que es tracta de la primera excavació reglada en molts anys que es realitza en el nostre nucli antic amb motiu d’una intervenció urbanística; ni tan sols només per l’oportunitat de conèixer i difondre un fantàstic patrimoni local quasi desconegut per la població com són les xarxes de mines d’aigua que recorren el subsòl de la vila d’Olesa de Montserrat, algunes amb quasi 500 anys d’antiguitat; sinó també per la dedicació, l’esforç i la col·laboració de la vintena de voluntaris que han fet possible, amb la seva aportació desinteressada, aquesta excavació.

Esperem que aquest sigui un primer pas per a futures intervencions arqueològiques al nucli antic, per estudiar un patrimoni històric que pertany a tots els olesans i que no podem permetre que es que es desconegui o destrueixi. Per acabar, L’Arrel vol expressar, de nou, el seu agraïment a tots els voluntaris que, amb aportacions diverses però igualment valuoses, hi varen col·laborar.

Neteja de la mina del carrer Coscoll (Fotografia: Adrià Carreras)

Neteja de la mina del carrer Coscoll (Fotografia: Adrià Carreras)


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

A %d bloguers els agrada això: